Pr. Bernhardstraat 20, 6037 RW. Kelpen-Oler
06-17582548
info@marlantis.nl

Ritme verandering

centrum voor natuurgeneeswijze - bewustwording - training

Ritme verandering

Ritme verandering.

Mijn werkzame leven is begonnen in 1979. Nu, ( ruim 40 jaar later) is er uiteraard veel veranderd. Op technisch gebied zijn de veranderingen bijna mind-blowing. Van mijn eerste type machine met carbonpapier naar spraak gestuurd typen en draadloos verzenden. Iedereen zal hier eigen voorbeelden bij hebben en dit herkennen.

Je zou kunnen bedenken dat onze technische evolutie er voor zorgt dat we het als mens makkelijker krijgen, gedeeltelijk is dat ook zo. Fysiek lijkt het makkelijker te gaan maar mentaal wordt er steeds meer van ons verwacht. Meer en meer mensen vallen uit of ervaren het leven als moeilijk en zeer stressvol.

Door de technische verbeteringen is onze productiviteit behoorlijk toegenomen, zou de druk die dat oplevert zorgen voor het ervaren van stress bij veel mensen? Daar zal zeker een gedeelte van de verklaring te vinden zijn.

Kijk ook eens naar de mega-veranderingen in de productie methodes van ons eten en de beleving van voeding, die direct of indirect invloed hebben op ons lichaam. In de praktijk zie ik dat in toenemende mate terug in vitamine en mineralen disbalans bij onze cliënten. Een andere verklaring voor het veel voorkomen van deze disbalans zie ik in de toename van het aantal stralingsbronnen rondom ons. Disbalans van mineralen heeft impact op je gemoedstoestand.

Zet daarnaast de enorme tempoversnelling in het westerse leven en de gigantische toename aan dataverwerking die we als mens ondergaan dan kun je al heel veel verklaren. Zeker klachten die mensen ervaren die een mentale link hebben.

De globetrotters onder ons weten dat er op onze planeet nog gebieden te vinden zijn die nog niet meegezogen zijn in deze westerse leefstijl en dat hier een behoorlijke aantal “westerse” klachten niet bestaan. Zelfs binnen Europa zijn deze verschillen nog vindbaar.

Daarmee dacht ik een groot gedeelte van onder andere de mineraalverstoringen wel te kunnen verklaren.

Er kwam echter nog een andere grote verandering ineens in mijn beeld. Het leuke is dat ik deze wel benoem in allerlei cursussen maar de diepere betekenis hiervan nog niet tot me doordrong. In de afgelopen 40 jaar heeft er in de westerse wereld een enorme ritme verandering plaatsgevonden.

We zijn gegaan van een 8.00 tot 17.00 uurs economie naar een 24 uurs economie in een tijdbestek van 2 generaties. In de discussie over het afschaffen van de zomertijd geven onderzoekers nu aan dat het afschaffen een positief effect zal hebben op de gezondheid, zich gezonder voelen, van veel mensen. We praten dan over het verschuiven van slechts één uur in één van de ritmes. Hoe groot is dan de invloed van de immense verandering naar een 24 uurs economie? Misschien moeten we zelfs concluderen dat we veel natuurlijke ritmes hebben losgelaten en vervangen door economisch/commercieel bepaalde ritmes. ( Black Friday is hier een mooi voorbeeld van)

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je hoofd een ander ritme aangeeft dan je lichaam en wie bepaalt er dan welk ritme er aangehouden wordt? De afgelopen tijd heb ik daar op gelet en mezelf er op betrapt dat het toch regelmatig mijn hoofd is dat bepaalt. Datzelfde gedrag zie ik (soms heel extreem) bij onze cliënten terug, hoofd en lichaam lopen in een totaal ander ritme en af en toe ontbreekt er in het hoofd elke vorm van ritme. Zet voor jezelf maar eens op een rijtje welke ritmes er in ons lichaam allemaal aanwezig zijn die in resonantie met elkaar, met je hoofd en de natuur zouden mogen zijn. Maar zijn ze dat ook?

Het ontbreken van ritme of het continu veranderen van ritme in je leven vraagt veel van de fysieke werkstoffen in je lichaam. Je blijft de hele dag aan het ‘schakelen’ en aan het aanpassen van je eigen ritme aan het grotere geheel. Het gevolg hiervan kan onder andere een herschikking van werkstoffen in je lichaam zijn. Bepaalde gebieden krijgen meer werkstoffen door de grotere vraag, andere worden verstoken van werkstoffen waardoor ze minder goed functioneren. Gevolg: uit balans geraakte reactiepatronen, uit het lood geraakte gemoedstoestanden en zelfs verstoringen in de hormoonhuishouding met alle gevolgen van dien. Dit zijn slechts enkele van de patronen en ritmes in ons lichaam, disbalans in werkstoffen heeft gevolgen voor het functioneren van je lichaam op celniveau. De gevolgen van het minder goed functioneren van je cellen kan zijn uitwerking hebben op elk werkgebied in je lichaam.

Zouden onze kinderen en kleinkinderen in hun eigen lichaam nog een natuurlijk ritme ervaren?

Zou dit ook een van de oorzaken kunnen zijn dat mensen al op jonge leeftijd ontsporen?

Veroorzaken deze ritme veranderingen ook een vervaging van grenzen en begrenzing? Wanneer stopt werktijd en waar begint privé tijd bijvoorbeeld?